A vízben oldódó vitaminokról általában
A vitaminokat két nagy csoportra lehet osztani: zsírban és vízben oldódó vitaminokra. A vízben oldódó vitaminok legfőbb jellemzője, hogy ezeket az emberi szervezet csak nagyon rövid ideig képes tárolni, ezért rendszeresen pótolnunk kell őket megfelelő táplálkozással és, ha szükséges, étrend-kiegészítőkkel. A vízben oldódó vitaminok a B-vitaminok, a C-vitamin és a P-vitamin. A vízben oldódó vitaminoknak legfőbb szerepe energiává alakítani az elfogyasztott táplálékot. Ebben a folyamatban kulcsszereplők a B-vitaminok, melyek a sejtek osztódásában is megkerülhetetlenek, akárcsak a haj és a bőr egészségének megőrzésében.
A B12-vitamin a vörösvérsejtek előállításában, az agy és az idegrendszer működésében játszik jelentős szerepet, de nem található meg a növényi táplálékokban, hiánya pedig kóros vérszegénységhez és idegi problémákhoz vezet. A legismertebb vízben oldódó vitamin a C-vitamin, amely erősíti az immunrendszert, alapvető szerepet játszik az oxidációs folyamatokban, a vas felszívódásában, a sebgyógyulásban, az izomépítésben, a fogak és a csontok felépülésében, hiányában fáradékonyságot tapasztalhatunk. A C-vitamint testünk nem képes előállítani, sem pedig tárolni, így alapvető fontosságú, hogy táplálkozásunk során elegendő mennyiséget vigyünk belőle a szervezetünkbe. A vízben oldódó vitaminokkal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az ezeket tartalmazó élelmiszerek főzésekor elveszíthetjük a vitamintartalmukat, illetve kifőzzük a főzővízbe, de grillezve, sütve vagy párolva sokkal több marad benne.