Brandy, a bűvös ital

A nevéből kiindulva, elsőre nem biztos, hogy mindenkinek az jut eszébe valójában szőlőből készült termékről beszélünk. Ugyanis nevezhetjük gonoszan a brandy italt egy elrontott bornak is. A szőlőmustból erjesztett borpárlat és hordóban érleléssel keletkezik.

Korábbi években más alapanyagokból is készülhetett keverék, ezért összességében szabályozni kezdték, hogy milyen lehet egy jó brandy. Jellegzetes illatát és borostyán színét az érlelési folyamatok során nyeri el, ami igazán füstös és fűszeres itallá teszi. A név jelentésével kapcsolatban arra a kifejezésre bukkanhatunk, ha jobban utánajárunk történetének, ami a desztillált bor megnevezést mutatja, utalva ezzel az eljárására. Típusait tekintve sokfélével találkozhatunk világszerte és a piacokon is.

Itthon a legismertebb brandy típus a Metaxa, ami szintén egy szőlőpárlat, de alapvető felosztásában megkülönböztethetünk szőlő, gyümölcs és centrifugált változatokat. Az ital kóstolásának is külön kultúrája van, szűkszárú talpas pohárban illik felszolgálni, valamint a tenyérben tartva melengetni, mivel a legjobb fogyasztási hőmérséklete 25 Celsius fok.