Kulcsrakész napelem rendszer – árak és egyéb hasznos tudnivalók

A napelemes rendszerek telepítése még sosem volt ennyire népszerű, mint manapság. Ezen pedig nincs is mit csodálkozni, hiszen a mostani áramárak tekintetében még egy akkumulátoros napelem rendszer is sokkal jobban megtérül, mint ha a hagyományos áramellátást választanánk. Mit kell tehát tudnunk a napelemes rendszerek árairól?

 

Mitől függenek az árak?

A napelemes rendszer egészen sokféle lehet. Ezért az árakat sem lehet fixen megmondani, leginkább csak kalkulálni tudunk. Ezért először is a legfontosabb lépés minden telepítés előtt az adott épület felmérése, ez a felmérés az, ami már nagyjából megszabhatja az árfekvést. A ház elhelyezkedése ebben az esetben természetesen nagyon nem mindegy. Egy napos fekvésű épület, optimális dőlésszögű háztetővel, vagyis megfelelően telepíthető alapokkal, a legkedvezőbb feltételekkel már egészen költséghatékony kiindulópontnak számít. Viszont nem csak ez lesz a döntő, hanem az áramfogyasztásunk. Az átlagos áramfogyasztásunk az, ami valójában meghatározza a napelem modulok számát, ergo a rendszeres áramtermelés mennyiségét. Ezért nem csak az épület fekvése számít – ahol ugyebár a munkadíjakat is bele kell venni a költségekbe – hanem az épület nagysága, illetve, hogy mennyi áramot fogyasztunk. Ezen kívül az épület áramhálózatának átalakítása is költségekbe kerülhet, ha az otthonunk hálózata például nem alkalmas abban az állapotban a napelemek működtetésére.

Pár százezer forinttól a milliós tételekig

A munkadíj akár el is törpülhet a napelemes rendszerek árai mellett, amennyiben sok modulra van szükségünk, illetve még akkumulátorra is – például ha nem tudunk, vagy nem akarunk visszatáplálni a hálózatba. Viszont ha jóval a kvóta alatt fogyasztunk, például 5-10 000 forintos tételben havonta, akkor körülbelül 3 kWp termelésű napelemes rendszerre lehet szükségünk. Ez egy olyan kisebb családi ház fogyasztása, ahol a fűtés gázról megy, és csak a megszokott elektronikai eszközök fogyasztanak áramról. Az ilyen nagyságú rendszer költsége nagyjából 1-1,5 millió forintba kerül. Azonban ha nagyfogyasztóknak számítunk, mert a házat vagy a vállalkozás épületét elektromosan szeretnénk fűteni, akkor havonta 30-40 000 forintos áramszámlánk is keletkezhet. Ebben az esetben már egy 10-11 kWp áramtermelést biztosító rendszert kell kiépíteni az optimális működéshez. Ennek a költsége értelemszerűen magasabb, körülbelül 5-6 millió forint lehet. Persze, itt érdemes megemlíteni azt is, hogy a munkadíj, és a felhasznált anyagok változhatnak, akár még régiónként is. Azonban összességében kijelenthető, hogy átlagosan ilyen költségekkel érdemes számolni. A megtérülés azonban mindegyik esetben rendkívül kedvező, és a telepítés után soha többé nem kell aggódnunk az áramszámlák miatt.

 

Napelem rendszer akkumulátoros megoldással

A már említett költségeket egyedül a szolár akkumulátor dobhatja meg. Már pedig erre érdemes gondolni, hiszen államilag egy időre felfüggesztik a visszatáplálás lehetőségét az újonnan telepítendő napelemes rendszereknél. Ez azonban ne vegye el a kedvünk, hiszen az akkumulátoros – szigetüzemű – rendszer még inkább függetlenné tesz minket a hálózati áramtól. Ráadásul megijedni sem kell, ugyanis az akkumulátoros rendszerek egyre olcsóbbá és elérhetőbbé válnak, így szinte biztos, hogy egy profi szakember segítségével megtalálja mindenki az ár-érték arányban optimális megoldást – akár napelemes pályázat segítségével. Ha pedig kérdésünk volna, a stnapelem.hu weboldalon bővebben olvashatunk még a kulcsrakész napelem rendszerek telepítéséről.

Add a Comment