Mi az a VPS hoszting és mik az előnyei?

Összegyűjtöttük a VPS tulajdonságait, hogy tisztán látszódon milyen előnyei vannak annak, ha valaki ezt a szolgáltatást választja a honlapja üzemeltetéséhez.

A VPS jellemzői és lényege

Először nézzük meg kicsi részletesebben, hogy pontosan mi ez és utána térjünk ki arra, hogy mit is tud pontosan! A VPS a virtuális privát szerver rövidítése, ami angolul Virtual Private Server.

Nyomokban hasonlít a Dedikált szerverre, aminek lényege, hogy az ügyfél szolgáltatás gyanánt egy egész fizikai szervert bérel ki, ami csak és kizárólag az ő szolgáltatásit fogja üzemeltetni. Ezzel ellentétben viszont a VPS egy virtualizált szerver, ez azt jelenti, hogy egy hardwaren több különálló virtuális szervert tud egyszerre futtatni.

Ennek következtében egy ügyfél nem feltétlenül bérli az egész szervert, hanem csak egy részét. Így természetesen egy dedikált szervernek nem csak a teljesítménye, de a költségei is arányosan megoszlanak a bérlők között.

A VPS komoly előnyt biztosít a weboldalak üzemeltetői számára

Ez persze sokkal előnyösebb az egyszerűbb weboldalak üzemeltetésére. Gondoljunk bele: egy szerver gép processzora manapság akár 32-64 processzormagot is tartalmazhat. Nekünk nem kell több 1-2 magnál amennyiben egy egyszerű wordpress, vagy hasonló weboldalunk van.

Miért fizetnénk 64 processzormagért, ha csak a töredékét használjuk ki? Érdemes tehát VPS szervert bérelni olyan megbízható szolgáltatótól, mint a Servergarden, mert jelentős versenyelőnyt érhetünk el általa.

A VPS szervereket további nagy előnye, hogy nagyon könnyen és gyorsan lehet a tartalmakat visszaállítani rajtuk megfelelő biztonsági mentés-beállítás esetén, akár az egy órával azelőtti állapotra is.

Ezt IT nyelven redundanciának hívjuk. Mindig fontosak a biztonsági mentések és visszaállítási lehetőségek, hiszen ezek biztosítja szerverünk zavartalan és folytonos működését.

A harmadik fontos tényező a biztonság. Nem véletlenül fektetnek nagy hangsúlyt az EU-n belül a GDPR-re. Az információbiztonság manapság kiemelt szerepet játszik az IT világban. Minél inkább virtualizálunk, és minél több adat tárolódik felhőkben, annál fontosabb ezeknek az adatoknak a megfelelő szintű védelme is.

A VPS sebessége kimagasló

A VPS nagyon gyors. Gondoljunk bele, ha egy oldal nem töltőik be pár másodperc alatt, bezárjuk az ablakot és keresünk másikat. Manapság nem engedhetjük meg magunknak a sebességcsökkenést. Hiába virtualizált szerverekről beszélünk, ez nem ront az adatátviteli sebességen.

Nagyon jó, hogy a VPS szolgáltatók admin hozzáférést adnak a szerverhez és nagyon jó kis toolok vannak arra az esetre, ha valaki úgy akarja menedzselni a saját szerverét, hogy voltaképpen nem túlzottan ért hozzá. Minden tökéletesen felhasználóbarát.

Végül, de nem utolsó sorban: folyamatos rendszerfelügyelet és helpdesk áll rendelkezésünkre arra az esetre, ha bármi történne a szerverünkkkel. Ez elengedhetetlen manapság.

 

Add a Comment