Miért pártolnak el egyre többen az önkéntes nyugdíjpénztáraktól?

Hazánkban az önkéntes nyugdíjpénztár egy rendkívül elterjedt öngondoskodási forma és az elmúlt 30 évben okkal vált ennyire népszerűvé. Az ezredfordulót követően ugyanis már teljességgel nyilvánvalóvá vált, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer hosszú távon nagyon komoly nehézségekkel néz majd szembe. A demográfiai változások állandósultak, a magyarországi népesség fokozatos elöregedése pedig a társadalombiztosítási rendszer fenntarthatóságát veszélyezteti. Ennek egyszerű a magyarázata, tudniillik az állami egészségügyi ellátás finanszírozása mellett a nyugdíjak kifizetése is innen történik, a költségvetés nagy részét pedig a mindenkori aktív dolgozók járulékai adják. A nyugdíjasok számának növekedése, a várható életkor kitolódása, illetve a dolgozói réteg zsugorodása viszont azt okozza, hogy ez a szisztéma csak egy pontig működőképes.

Így ha idős korodra is meg szeretnéd őrizni az addig megszokott életszínvonalad, akkor elkerülhetetlen, hogy egy öngondoskodási formával elegendő tartalékot képezz. Ám nagyon nem mindegy, milyen eszköz mellett teszed le a voksodat. A Grantis önkéntes nyugdíjpénztár összehasonlításával tisztább képet kaphatsz a lehetőségeidről. A kellő információ birtokában ugyanis sokkal egyszerűbb lesz döntened, noha gyakorta még így is elengedhetetlen a szakértői tanács a biztos sikerhez.

Az önkéntes nyugdíjpénztár előnyei és a lehetséges alternatívák

Az egyre növekvő igényekre reflektálva ma már számtalan olyan megoldás érhető el a piacon, amivel biztosíthatod időskori anyagi biztonságod alapjait. Ezek közt megtalálhatod a klasszikus eszközöket, mint amilyen például a nemesfém, az ingatlan, vagy épp az üzletrész, ugyanakkor vitathatatlan a kötött célú banki, biztosítói, illetve pénztári módozatok térhódítása is. Ennek legfőbb oka az állami támogatás lehetősége, amit kiaknázva jelentős hozam érhető el. Jelenleg három ilyen formával találkozhatsz, ezek név szerint a nyugdíjbiztosítás, a nyugdíj-előtakarékossági számla és az önkéntes nyugdíjpénztár. Utóbbi rendkívül elterjedt, hiszen 1 milliónál is több tagot számlál. Ez elsősorban egyszerű szerkezetének, a könnyű belépési folyamatnak, illetve az átlátható feltételeknek köszönhető. Tudniillik rengetegen keresnek olyan eszközt, ami nem igényel különösebb szakmai ismeretet és nem jár jelentős kiadással. Az önkéntes nyugdíjpénztár ezeknek a feltételeknek maximálisan megfelel, lévén bármelyik szolgáltató mellett is határozol, csupán annyi a dolgod, hogy az előre összeállított portfóliók közül kiválasztod a számodra legszimpatikusabbat. Mindemellett bár az első 10 évben semmiképp sem férhetsz hozzá pénzedhez, ezt követően a hozam 3 évente adómentesen felvehető, sőt a tőke után fizetendő járulék is évről évre csökken.

Miért pártolnak el egyre többen az önkéntes nyugdíjpénztáraktól?

Ennek tükrében tehát egy olyan konstrukcióról beszélünk, ami kellőképp rugalmas, minden tekintetben. Ennek ellenére a statisztikák azt mutatják, hogy azok aránya, akik a tagdíjat sem fizetik, közel 50 százalék, ez pedig egy döbbenetesen magas szám. A jelenség háttere jóval egyszerűbb, mint azt elsőre gondolnánk és az okok a konstrukció egyik legnagyobb pozitívumában keresendők. Ez a forma ugyanis óriási szabadságot biztosít, lévén a biztosítói, illetve a banki módozattal szemben az önkéntes nyugdíjpénztárnál nincs különösebb következménye annak, ha felhagysz a befizetéssel. A költségeket ugyan vonják az elért hozamból, ám ha annak kerete kimerül, onnantól kezdve egyéb szankciókkal nem kell számolnod. Ez hatalmas segítség lehet például egy nehezebb időszakban, amikor bevételeidet pár hónapig máshová kell összpontosítanod, hiszen nem kell attól tartanod, hogy elveszíted addigi megtakarításaid. Ám ha semmi nem ösztönzi a tagokat a folyamatos befizetésre, az sokszor azt eredményezheti, hogy különösebb indok nélkül is felhagynak a díjfizetéssel. Az önkéntes nyugdíjpénztár tehát csak azok számára ideális konstrukció, akik kellően eltökéltek és külső ráhatás nélkül is kitartók a befizetéseket illetően.

Ezért fontos egy független pénzügyi szakértő segítsége

Természetesen egy hirtelen jött, jelentős kiadás még akkor is komoly megterhelést jelenthet, ha pénzügyeinket egyébként tudatosan kezeljük. Még nehezebb helyzetben vannak azok, akiknek ingatlanát jelzáloghitel is terheli. A nagyobb kiadások ugyanis jóval kevesebb mozgásteret engednek, ezért hatalmas könnyebbséget adhat egy olyan öngondoskodási forma, ami probléma nélkül szüneteltethető. Ám ez is csak egy szempont a több tucatból, amit a döntés előtt mérlegelned kell. Legalább ugyanilyen fontos a kockázatvállalási hajlandóságod, a nyugdíjig hátralévő idő, az egyéb megtakarításaid állapota és persze az sem mindegy, milyen további kiadásaid vannak, így a jelzáloghitel kérdését is tisztázni kell, mielőtt határoznál. Komplex egészként kell tehát vizsgálni a helyzeted és így megválasztani a számodra ideális megoldást. Ebben pedig egy hozzáértő szakember tanácsai rengeteget segíthetnek, ezért feltétlen érdemes élned ezzel a lehetőséggel.