Mitől függnek a pálinka árak?

A finomszesz gyártása előtt, ami a 20. századra tehető, az italfogyasztásban a gyümölcspárlatok, pálinkák domináltak. A pálinka árak annak függvényei, hogy miből és miként állították elő a terméket. Kezdetben a rozsból, búzából, kukoricából, burgonyából készült párlatokat is pálinka névvel illették, majd a 20-ik század második felétől a gyümölcsből, törkölyből készült tiszta, hazai párlatok kapták a jelzőt.

A pálinka az erjesztett gyümölcscefre és gyümölcsvelő lepárlásával jön létre. Alapanyaga leggyakrabban szilva, alma, körte, barack, meggy. A gyümölcságyon érlelt pálinka árak azért magasabbak, mert előállítása időigényesebb, minimum 3 hónap és persze költségesebb. 100 liter gyümölcságyon érlelt pálinkához legalább 5 kilogramm aszalt gyümölcsre van szükség.

A nemzetközi eredetvédelmet is élvező pálinka árak is magasabbak az átlagosnál. Ezek a gyümölcstermesztésre kiemelkedően alkalmas területekről származó gyümölcsből készült párlatok, például a Szatmári Szilvapálinka vagy a Kecskeméti Barackpálinka.

Add a Comment