Próbálja ki ezt az autótípus szerinti gumikeresőt!

Sok időt spórolhat magának ezzel a keresővel. A kereső segítségével nagyon gyorsan meg lehet nézni, hogy melyik autótípushoz milyen abroncsot szükséges vásárolni. A kereső segítségével nagyon sok időt meg lehet takarítani, hiszen nem kell egyszerre több száz abroncsot átnézni, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő abroncsot.

Talán kevesen tudják, de a gumiabroncsok nem kizárólag gumiból készülnek. Az abroncsok 4 legfontosabb összetevője a gumi, kordszövet, a vegyi anyagok és a fém. A gumiabroncsoktól elvárt tulajdonságokat ezek együttesen adják. Ma egy radiál abroncsnak az egyharmada gumi, a gumitartalom 70%-a kőolajból kinyert szintetikus gumi polimer. A gumik anyagában vegyi anyagokat is kevernek és az abroncs szilárdságát a vázszerkezetnek köszönhetjük. A vázszerkezetet szövet-textilbetétetek alkotják, amelyek tulajdonképpen gumírozott kordszövet rétegek. A keréktárcsához a peremhuzalkarikák szorítják hozzá a gumiabroncsot. Az öregedéssel, hővel és elhasználódással szemben az abroncsokat a vegyi összetevők teszik ellenállóvá. A vegyi anyagoknak köszönhető a kopásállóság és a tapadási tulajdonságok. Az abroncsok két alapvető részből állnak, ez a futófelület és a karkasz, azaz a vázszerkezet. Az abroncsok megfelelő rugalmasságát és szilárdságát a vázszerkezet biztosítja.

Az abroncsokon különféle jelölések találhatók. Rengeteg információt hordoznak pontosan annak érdekében, hogy biztosan felismerhetők legyenek és új tulajdonosuk tényleg a megfelelő abroncsot vásárolja meg. Megtalálhatjuk rajta a gumiabroncs gyártóját, a mintázatát, a profilmélységet, azt, ha radiálszerkezetű egy abroncs, a kerékpánt átmérőjét collban kifejezve, a terhelési indexet, a sebesség indexet, a gyártási időt. Az abroncsokon ezen felül megtalálhatók a kopásjelzők, amelyek segítenek abban, hogy időben le legyenek cserélve az elhasználódott abroncsok. Kiegészítő jelölések is megtalálhatók, így például a megnövelt terhelhetőségű abroncsoknál elhelyezett információ. A jelzések között a téli alkalmazhatóságot is megtalálhatjuk, a sokak által ismert M+S szimbólumot. Téli abroncsokon és négy évszakos abroncsokon találkozhatunk ezzel a jelöléssel. A weboldalon ezen felül még számtalan hasznos információt találhatunk, amelyek segítenek a döntésben, hogy melyik márka mellett érdemes letenni a voksunkat. Az évente elvégzett ADAC tesztek nagyon nagy segítséget nyújtanak.

Add a Comment