Sose feledkezz meg az energetikai tanúsítványról – ezek sem érvényesek örökké

Lássuk be, hogy házat venni és házat eladni egyaránt egyáltalán nem könnyű dolog. Számos buktatója van mind az eladásnak, mind a vételnek, ráadásul mindkét félnek nagyon sok szempontot kell figyelembe vennie és semmi nem is maradhat ki ahhoz, hogy ideális döntés szülessen. Szintén nehezítő tényező, hogy amennyiben nincs hova menni az eladónak, mert párhuzamosan ő maga is házvásárlásban van, akkor célszerű nagyjából egyszerre eladni a meglévőt és venni egyet, márpedig ennek összeegyeztetése nem éppen a legegyszerűbb feladat. Ritka a jó vevő és ritka az ideális ház is, mi történik, ha éppen elmegy a kettő egymást mellett időben? Mondanom sem kell, elképesztően dühítő tud lenni, főleg az, amikor egy icipici dolgon csúszik el egy vásárlás vagy eladás; olyanon, mint például egy energetikai tanúsítvány, hiszen ezek is lejárnak egyszer.

Arra hogy pontosan meddig érvényes az energetikai tanúsítvány, egy ezzel foglalkozó cég weboldalán találtam meg a pontos választ sok más hasznos információval egyetemben, amikor az én lakásom eladása vált aktuálissá és naprakész akartam lenni a témával kapcsolatban. Mint kiderült, ezek az energetikai tanúsítványok egészen pontosan 10 évig maradnak érvényesek, amennyiben nem történik a lakásban vagy házban ezt érintő változás, viszont mindig érdemes erre figyelni; hiszen ezeket a tanúsítványokat a lakás, ház éppen a vizsgálatkor aktuális állapotára állítják ki. Ebből logikusan következik, hogy hogyha nagyobb volumenű korszerűsítés vagy bármelyen felújítás történik, jó eséllyel van az hatással az ingatlan energetikájára is, így érdemes azt felülvizsgáltatni, függetlenül attól, hogy éppen mennyi van még hátra az előbb már említett 10 évéből a tanúsítvány érvényességének.

Viszont nem minden esetben kell, hogy felmerüljön kérdésként, hogy meddig érvényes az energetikai tanúsítvány, hiszen vannak olyan épületek, amelyekre nem vonatkozik ennek szükségessége. Ilyenek például azok az úgynevezett „hasznos alapterületű”, különálló épületek, amelyek kisebbek 50 m2-nél, ám itt érdemes figyelni arra, hogy ez a lakásokra már nem érvényes könnyítés. Viszont akkor sem szükséges, hogyha olyan épületről beszélünk, amely rendeltetésszerűen nincsen többet használva négy hónapnál egy éven belül, illetve akkor sem, hogyha ideiglenes épületről van szó, amelyet kevesebb, mint két éven keresztül fognak használni.

Szintén kivételt képeznek azok az épületek, amelyek mezőgazdasági vagy éppen vallási célokat szolgálnak, például a templomok, de szintén egy kalap alá tartoznak ilyen szempontból a műhelyként funkcionáló helyek is, és azok, amelyek ideiglenesen, levegővel kerültek felfújásra. Így hát, hogyha nem egy hagyományos lakást szeretnél eladni vagy éppen venni, akkor érdemes pontosabban utánajárni, mert közel sem biztos, hogy az adott épülethez szükséges lenne az energetikai tanúsítvány, bármennyire is meglepőnek hangzik ez!

A fent linkelt cég weboldalán ezeken felül még számos, nagyon hasznos információt, leírást érhetsz el, a szokásos, nehezen érthető jogi dolgok nélkül; nem kell attól aggódnod, hogy egy nehezen érthető szöveggel kellene szembesülnöd. Mindemellett én személy szerint nem csak a weboldalukat ajánlom elolvasásra, hanem, amennyiben szükséged van rájuk például lakásod eladása miatt, akkor az energetikai tanúsítvány készíttetésére is! Szuper árakon dolgozó, remek, hozzáértő cég, az átláthatóságot biztosítja az is, hogy árlistájukat településekre és az ingatlanok méreteire lebontva a fenti linkre kattintva is eléred. Számomra nagyon nagy segítséget jelentettek, amikor én hirdettem meg saját lakásomat és kellett frissíteni az energetikai tanúsítványt, bátran merem őket ajánlani bárkinek, akinek szüksége van ilyen szolgáltatásra.

Add a Comment