Takarmánykiosztó kocsi beszerzés: mik a lehetőségek?

Az állattartó telepeken az egyik legnagyobb munka a takarmány bekeverése és kiosztása. A mobil takarmányozás alapeszközévé vált a keverő-kiosztó kocsi, sőt az utóbbi években nagy fejlődésen mentek keresztül ezek a berendezések.

Nem is olyan egyszerű a megfelelő takarmánykiosztó kocsi beszerzése, hiszen sok szempontot kell figyelembe venni. Ezért is érdemes szétnézned a Novara weboldalán.

 

A takarmánykiosztó gépek használatával kezdetben a dolgozók munkájának az egyszerűsítése, kiváltása volt a cél, de mára a termelékenység, a takarmányozás minősége, az üzembiztonság is alapvető elvárás, és előtérbe kerül az adatok gyűjtése, a számítógépes telepirányítási rendszerhez való kapcsolódás. A vontatott munkagépektől mára eljutottunk az önjáró univerzális munkagépekig.

 

A méret a takarmánykiosztó kocsiknál is fontos

Az első kérdés, amelyre választ kell adnod, az a feladat ellátásához szükséges berendezés mérete: a kisebb telepeken elegendő egy egyszerűbb keverő-kiosztó vontatott kocsi, de a nagyobb állattartó telepeknél már nagyobb teljesítményű, komplexebb és akár önjáró gépek beszerzése lehet a jó választás.

Az állattartó telepeken ma még a vontatott kocsik vannak többségben, de ezektől is elvárt a szállításon kívül a betárolás, takarmány-előkészítés és a keverés, valamint a hatékony, egyenletes kiosztás segítése. Fontos része a munkafolyamatnak a kiosztás mérleges ellenőrzése, sok helyen már a munkafolyamatot számítógépes szabályozás és ellenőrzés felügyeli.

A következő fontos kérdés, amelyről dönteni kell a vásárlást megelőzően az az, hogy a munkafolyamatokat hogyan ütemezzük, mit várunk el a takarmánykeverő-kiosztó-etető géptől? Hiszen a takarmány fajtájától, a telepen tartott jószágig fontos áttekintenünk a körülményeket a legjobb megoldás kiválasztása érdekében.

Betárolás, keverés és kiosztás

A betárolás általában szakaszosan történik, így az összetevők betárolási sorrendje befolyásolhatja a keverék minőségét. Fontos a mérés pontosságának a folyamatos fenntartása. A takarmánykeverés során az adag feldolgozása, előkészítése is megtörténik, mivel a kiosztó kocsi forgó elemei fogakkal, késekkel vannak felszerelve. A takarmánykiosztó kocsi fontos elemei ezek, vágják, aprítják a bekerülő takarmányt. Az aprítás mértéke több dolog függvénye is lehet, befolyásolja azt a kések száma, minősége, elhelyezése, valamint a mozgó elemek forgási sebessége és a keverési idő is.

A keverés célja az, hogy a különböző méretű és tápanyag tartalmú összetevőből homogén keveréket hozzunk létre. A kívánt mennyiségű takarmányadagot közvetlenül a kiosztás előtt keverjük össze, különben előfordulhat az alkotó elemek minőségének a romlása.

A kiosztás során komoly veszteségeket okozhat, ha a takarmánykiosztó kocsiból a takarmány nem kerül teljes mennyiségben az állat elé: megy a lökdösés, tülekedés, válogatás, így sok takarmány mehet veszendőbe. A megoldás a kiállások megfelelő kialakítása, amelynek kapcsán a takarmánykiosztásra is figyelemmel kell lenned.

Tehát a takarmánykiosztó kocsi kiválasztásánál figyelembe kell venned a kocsiszekrény magasságát, szélességét, fordulékonyságát, valamint a jászolra ürítési megoldást is. A napi kiosztások számát a jászol kialakítása, befogadóképessége, az időjárástól való védettsége is befolyásolhatja a nevelt állatok számára ideális táplálék beviteli folyamat meghatározása mellett.