Útmutató a napelemek típusaihoz

A fenntartható és tiszta megoldások terén a napenergia kulcsfontosságú szereplővé vált az évek során. A polikristályos és a monokristályos napelemek vezetik jelenleg a népszerűségi listát. Mind a kettő fotovoltaikus technológia és a napfény elektromos árammá történő átalakításában tölt be fontos szerepet, azonban teljesen eltérő jellemzőkkel bírnak. A hatékonyság, az általános teljesítmény és a költségek is ide sorolhatók. Cikkünkben a két típus jellemzőit tárjuk fel, így akik éppen most állnak napelem telepítés előtt, azok számára megvilágítjuk azt, hogy miben is különbözik a kettő típus.

Polikristályos napelemek

Svédországban és általában a borultabb időjárással rendelkező országokban alkalmazzák hatékonyan. A cellák gyártása során több kristályszerkezetet tartalmazó szilíciumszeleteket használnak fel. A szilíciumot gyártás során megolvasztják, hogy szilárd szerkezetet kapjanak. Ennek a napelemnek sokkal olcsóbb a gyártási költsége, hiszen maga az eljárás nem túl bonyolult és egyszerűen legyártható.

Egyik fő előnye a költséghatékonyság hiszen a tömeges gyártás miatt sokkal kevesebb költséggel kell számolni. Egy kicsi negatívuma, hogy alacsonyabb a hatásfoka, mint más napelemeké. Természetesen ezek is gazdaságosak, de az elektronok mozgását a szemcsehatárok jelenléte korlátozza és így csökken az energiaátalakítási hatékonysága. Mivel egy rövidebb hullámhosszú fényt vernek vissza, ezért gyakran kékes árnyalatúak. Az ST Solar szerint ez is fontos szempont a telepítés előtt.       

Monokristályos napelemek

A napsütötte mediterrán országokban sokkal jobban teljesítenek ezek a napelemek mint más társaik, így Magyarországon is zömében ezek kerülnek telepítésre. Ezek a napelemek már összefüggőbb kristályszerkezetből épülnek fel, ezért a hatékonyságuk is sokkal nagyobb. A monokristályos változat jobb elektronmozgékonyságot ígér, hiszen a szemcsehatárokkal itt nem kell számolni. Ezek a rendszerek sokkal hatékonyabban alakítják át a napenergiát elektromos árammá. Amennyiben egy egységnyi területet veszünk górcső alá, akkor ezek a termékek sokkal nagyobb teljesítményt adnak le, mint társaik. Mivel egy helytakarékos megoldásról van szó, így lakóházak tetejére is könnyedén telepíthetők vagy olyan helyszíneken, ahol korlátozott a hely. Ezek a panelek fekete színűek, így vizuálisan is vonzó megjelenést kölcsönöznek bármilyen épületnek. A lakossági és a kereskedelmi fogyasztók talán emiatt is részesítik előnyben, amikor választásra kerül a sor. Ahol fontos az esztétika, oda mindenképpen a monokristályos napelemet érdemes telepíteni.

Milyen telepítési folyamattal kell számolnunk?

A legelső lépés a tervezés és az igények pontos felmérése. Amennyiben nem vagyunk tisztában azzal, hogy mennyi energiára lesz pontosan szükségünk, akkor alul is terveztethetjük a rendszert, ami később hatalmas problémát fog okozni. Ezután következhet a kivitelező kiválasztása. A helyszínre kiszálló szakemberek elvégzik a felmérést majd elkészítik a konkrét terveket, az előzetes egyeztetések alapján. Minden esetben szerződést kell kötni, majd következhet az engedélyeztetési eljárás. Az előzőekben felsoroltak után érkezünk el a telepítéshez, amelyhez szintén jó szakembert válasszunk. Amikor elkészült a rendszer kiépítése, akkor a szolgáltatói átvétel és üzembe helyezés vár már csak ránk.